Menu:






 
Évforduló:

Idén ünnepli 40. évfordulóját a csillagda, melynek létrehozója egyben névadónk is :
Kiss György

Tovább ...

Magyar Csillagászati Weblapok :

Magyar Csillagászati Egyesület




csillagaszat.hu

Csillagászat - Hírek




Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Csillagvizsgáló Intézete

Bajai Bemutató Csillagvizsgáló

Szegedi Csillagvizsgáló

Zsolnay Kulturális Negyed - Planetárium

Varázstorony, Specula Csillagvizsgáló - Eger

A Piszkéstetői Obszervatórium - Konkoly Observatory

Holdfázis

 

Beszámoló a 2015-ben tartott rendezvényeinkről, programjainkról :


Akadályverseny a csillagok között.



2015.04.27. Akadályverseny a csillagok között

A VII. Csillagászati akadályversenyt rendezték meg Nagyszénáson április 24-én, pénteken, a MIRA Csillagászati Szakkör szervezésében. Izgalmas feladatok és jó hangulat várta a nevező csapatokat.

Hat településről, Sarkadról, Kötegyánról, Méhkerékről, Orosházáról, Kondorosról és Nagyszénásról is jelentkeztek a felső tagozatos általános iskolások számára, immár hatodik alkalommal meghirdetett versenyre. Ahogy korábban megírtuk, nyolc fős csapatok nevezését várták, 2-2 főt minden felsős osztályból.

A köszöntő után csillagászattal kapcsolatos dalokkal szórakoztatta a megjelenteket S. Nagy Péter, akinek gyermekei szintén a szakkör tagjai. A kedvcsináló zene megalapozta a verseny vidám hangulatát, miközben a csapatokat egyesével útnak indították. Mindeközben Keresztesi Vilmos rádiócsillagász vetített a rádióhullámokkal észlelhető meteorokról, illetve egy rádióállomást is létrehozott a Sterbecz István lőtéren.

A csapatok térkép alapján tájékozódtak és haladtak a kijelölt útvonalon, majd csatakiáltással jelentkeztek az egyes állomásokon, ahol különböző feladatok megoldásával érhettek el pontokat.

– Érdekes, jópofa csatakiáltásokkal érkeztek a csapatok, jól felkészültek voltak. A feladatok teljesítése során nemcsak a természettudományok terén szerzett eddigi ismereteikre, hanem a kreativitásukra és ügyességükre is szükség volt – mondta el Fődi Andrásné, szervező, a MIRA Csillagászat Szakkör vezetője.

A nebulóknak lufiból hajtogatott csillagképeket kellett felismerniük, a fénytotóban különböző fényforrások (petróleumlámpa, Nap, Hold, galaxis) fényeit kellett felismerni. Csillagászati jelenségeket, illetve aktualitásokat kellett megnevezni, mint csillaghalmazokat, galaxisokat, űrszondákat és teleszkópokat.

Az ügyességi feladatok is kapcsolódtak természetesen a csillagászathoz, űrállomást kellet építeni a szétszórt, elrejtett alkatrészekből, kavicsokkal dobáltak célba meteorhullást imitálva, illetve az egész csapatnak el kellett játszania egy üstököst, ami ovális pályán mozog a Nap körül, és napközelben csóvát is enged.

Idén egy új feladattal is találkozhattak a csapatok, amelyhez a tudásukon kívül a kreativitásukra is szükség volt. Két dobozzal dobhattak dobókockaszerűen, az egyiken képek (Nap, bolygók, Föld, Hold), a másikon feliratok (üstökös, Naprendszer) szerepeltek. A csapattagok által kidobott kép és szöveg felhasználásával aztán egy mondatot kellett alkotni. Leleményes és vicces mondatok is születtek, olykor egy kis segítségre is szükség volt. Egy nagyon érdekes, rajzos-ügyességi szimulációban a bolygókat szimbolizáló dobozkákat egy vonalba állították a Naprendszeren belül, ami a 86 859-es évben, június 24-én bekövetkező együttállást mutatta be.

A verseny végeztével lovasszekérrel vonultak át a csapatok a nagyszénási lőtérre, ahol koronglövés bemutatót, illetve légpuska gyakorlatot nézhettek meg a gyerekek, amíg a zsűri a pontokat összesítette.

– Nagyon örültünk a szép időnek, mert főként a szabadban zajlottak a feladatok. A szakköröseink segítettek az egyes állomásoknál, akik ugyanúgy élvezték ezt az izgalmakkal teli napot, mint a nevező gyerekek – mondta ez a szakkörvezető.

Az akadályversenyen a következő eredmények születtek:

I. Kondoros GALILEI csapata
II. Méhkerék APOLLÓ 1 csapata
III. Sarkad CSILLAGKÖZI SZÖKEVÉNYEK csapata,
akik értékes díjakat is átvehettek az Oklevelek mellé

Oklevelet és ajándékot kapott eredményes munkájáért:

Orosháza ŰRGOLYHÓK csapata,
Nagyszénás CSILLAGKÖZI ROMBOLÓK csapata,
Kötegyán SZÍRIUSZ  csapata.

Minden nevező csapat kapott csillagászati kártyanaptárt, évkönyvet, illetve magyar planetáriumok ismertetőit.

Az eredményhirdetés és a vacsora után a Kecskeméti Planetárium szakelőadója, Szűcs László tartott előadást a megjelenteknek a Fény Nemzetközi Évével és a Kozmikus Fény Évével kapcsolatban, majd távcsöves észleléssel figyelték meg a Holdat, a Vénuszt, a Jupitert és holdjait, illetve az ismertebb csillagképeket.

– Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek sikeressé tenni ezt a szép napot – mondta a szakkörvezető.

Köszönetét fejezi ki minden előadónak, állomásfőnöknek, a Fantázia Aerobik Csoport állomásokon teljesítő tagjainak, Mórocz Pál fuvarosnak, a kondorosi és nagyszénási szakkörösöknek a munkájukért, illetve a Sterbecz István lőtérnek a hely biztosításáért és jelen lévő tagjainak a bemutatókért, továbbá háláját fejezi ki a Czabán Samu Művelődési Ház közreműködő dolgozóinak munkájukért, illetve a Nagyszénási Önkormányzatnak a támogatásukért.





Beszámoló a 2015.03.20-án történt részleges napfogyatkozásról :
Cikk letöltése Itt !



Takács Leila, a Czabán Samu Általános Iskola adminisztrátora által digitális fényképezőgéppel készített képek :







Sárkány Tamás 10. osztályos tanuló (kicsi kora óta a Czabán Samu Művelődési Ház Mira Csillagászati Szakkörének tagja) által készített telefonos képek :